titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение ??зкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив


ata








Отворена покана за участие във Фасада видео фестивал 2018

Артисти от цял свят са поканени да изпратят своите видео творби в Пловдив, България.

Сдружение "??зкуство днес" / Център за съвременно изкуство, Пловдив / ще бъде домакин на 9-ото издание на Фасадния видео фестивал между 28 и 30 септември 2018 година.
Фасада видео фестивал свързва хората, изкуството и градската среда чрез прожектиране на видеотворби по стените на къщите в Стария град
Видеотворбите трябва да бъдат изпратени до 30 април 2018 г.
Няма ограничения по отно??ение на темата.

Можете да научите повече за фасада видео фестивал и отворената покана на адрес
www.facade.arttoday.org




ataСдружение ??зкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив


ata








ФЕСТ??ВАЛ НА СВЕТЛ??НАТА – LUMMIX, ПЛОВД??В 2017

ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВД??В -
ЕВРОПЕЙСКА СТОЛ??ЦА НА КУЛТУРАТА 2019

LUMMIX е фестивал, представящ творчески проекти, създадени със светлина. В периода  до 2019 г. три надграждащи се ежегодни издания на LUUMIX предстои да се случат в рамките на основната програма на Пловдив – ЕСК 2019.?Тази година LUMMIX  ще се състои в един ден - на 28 октомври, събота, в района на квартал Столипиново, ул. Ландос 81, с тема „Под светлините на прожекторите“ .?В продължение на две седмици младежи от квартала ще работят под ръководството на професионалисти, за да създадат съвместна светлинна арт инсталация. В публичния ден от програмата тази инсталация ще бъде представена на посетителите, умело интегрирана, в атмосферта на всеобщ празник, съчетаващ музика,танци,светлина.

LUMMIX е проект на Сдружение “??зкуство днес” в партньорство с Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Гьоте-институт България.

Медийни партньори:
БНТ2, Радио катра FM, Под тепето, Капана




ataСдружение ??зкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна

23-то издание на СЕДМ??ЦА НА СЪВРЕМЕННОТО ??ЗКУСТВО 2017
М??ГРАЦ???? НА СТРАХА

от 07 до 27.09.2017.г.


ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВД??В -
ЕВРОПЕЙСКА СТОЛ??ЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Куратори: ??лина Коралова и Борис Костадинов
Участници: Азра Ак??амия, Ника Аутор, Боряна Венциславова и Младен Пенев, Клара Вилдбергер, Петя Димитрова, Емил Миразчиев, Албан Муя, Оливер Реслер, Камен Стоянов, Уте Рихтер, Фани Футеркнехт, Лана Чмайкчанин

М??ГРАЦ???? НА СТРАХА е мащабен и дългосрочен проект – резултат от интензивното сътрудничество между артистични и културни институции от четири европейски страни.
Проектът разглежда аспектите на страховете на дне??на Европа.
Страхът е основна и естествена защитна реакция при опасност, която приема различни форми: агресия, паническо бягство или вцепенение. За разлика от животинския свят, реакциите, породени от страх сред чове??ките същества са много по-разнообразни: от чисто физическото унищожение на обекта на предполагаемата опасност, до прояви на омраза, агресивна нетолерантност и предразсъдъци. Чове??кият страх може да бъде оправдан, но също така и илюзорен, или симптом на психично разстройство. Той може да е резултат на целенасочена манипулация, упражнявана върху един индивид от други лица. На??ите страхове са не само психологически, но и социални явления и като такава, те са част чове??ката история и общество като цяло.
21-ви век, белязан от събитията от 11-ти септември, породи непознато до този момент безпокойство в западния свят. Терористичните атаки в Европа, бежанската вълна и последвалата хуманитарна криза от последните години, провокираха вземането на безпрецедентни мерки за сигурност. Различни изследвания показват, че миграцията и тероризма са това, от което европейците се страхуват най-много. В подобна ситуация на несигурност логично се задълбочават и страховете от безработица, от задълбочаване на и без това съществуващото социално неравенство, от обедняване и съответно от личен провал. Този комплекс от страхове е логичен продукт на историческото развитие на капиталистическите общества, който изживява своя апотеоз в на??и дни. На практика, бежанската вълна в Европа даде нов мощен импулс, който отключи подтиснати в последните десетилетия, но незабравени страхове. Нестабилността и постоянната заплаха дадоха тласък на националистическите и крайно десните движения. Скептицизмът около идеята за обединена Европа постоянно се засилва сред страните-членки на ЕС. Неслучайно се стигна и до Брекзит – радикален и немислим само допреди няколко години прецедент.
Художници от Германия, Австрия, България и Словения, както и от Босна и Херцеговина, Хърватия и Косово, са поканени да предствят своите произведения в пространствата на институциите, участващи в проекта.
Произведенията им ще представят различни концепции и гледни точки към страховете на съвременното общество, като например страхът от неизвестното / чуждото / различното; страхът от загубата на социален статус, страхът от бедността; страхът от загубата на основните свободи. Страхът се разглежда от една страна като социален и политически феномен, но от друга - в неговите тясно субективни форми, като неразривна част от чове??ката същност.
Проектът е реакция на политическата и социална реалност в Европа. М??ГРАЦ???? НА СТРАХА и неговите участници се стремят да допринесат за процеса на преодоляване на омразата, предразсъдъците и нетолерантността, които, дори повече от тероризма, представляват реална заплаха за съвременните европейски общества.

“Седмица на съвременното изкуство” е проект на Сдружение “??зкуство днес” в партньорство с Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Гьоте-институт България.

С подкрепата на:
Федерално канцлерство на Австрия, отдел ??зкуство и култура
EUROPAS ZUKUNFT Gesellschaft zeitgen?ssischer Kunst Leipzig
Gaudenz B. Ruf Award For New Bulgarian Art

Медийни партньори:
БНТ 2, въпреки.com, Радио катра FM, Медия кафе, Под тепето, Капана

РАБОТНО ВРЕМЕ
вторник – неделя
10.30 ч.–18.30 ч.

понеделник - почивен ден
Вход свободен





Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp